Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Η ιστορία της Αζαλέας



Υπήρχε κάποτε στην Ιταλία ένα μικρό χωριό μέσα σε μια πανέμορφη καταπράσινη κοιλάδα. Εκεί ζούσε ένα όμορφο και χαρούμενο κοριτσάκι, που του άρεσε, όπως και σ’ όλα τα παιδιά άλλωστε, να τρέχει στα λιβάδια, στους μυρωδάτους κήπους και στον καθαρό αέρα.

Το κοριτσάκι, που το ‘λεγαν Αζαλέα, αγαπούσε πολύ τις όμορφες πολύχρωμες πεταλούδες και κάθε μέρα τις θαύμαζε που πετούσαν από λουλούδι σε λουλούδι και χόρευαν με τα πλουμιστά φτερά τους. Τ’ άλλα παιδιά του χωριού όμως τις κυνηγούσαν, τις έπιαναν και τις φυλάκιζαν για τις συλλογές τους, για να τις δείχνουν με καμάρι στους φίλους τους. Όταν τα έβλεπε η Αζαλέα, γέμιζαν δάκρυα τα μάτια της. Ήταν όμως τόσο μεγάλη η αγάπη της για τις πεταλούδες, που σιγά σιγά έπεισε τα παιδιά να μην τις κυνηγούν. Έτσι, οι πεταλούδες σ’ αυτό τον τόπο πετούσαν ελεύθερες και ευτυχισμένες.

Μια ηλιόλουστη μέρα της άνοιξης η Αζαλέα, τρέχοντας στην κοιλάδα, είδε με περιέργεια μια ασυνήθιστη πεταλούδα και εντυπωσιάστηκε. Την ακολούθησε και έφτασε σ’ έναν απότομο βράχο. Ξαφνικά, χωρίς να το καταλάβει, σκόνταψε και έπεσε πάνω στο βράχο, χτυπώντας και τα δυο της πόδια.  Έμεινε για πολύ καιρό στο σπίτι άρρωστη και ήταν πολύ λυπημένη γιατί δεν μπορούσε πια να βλέπει τ’ άλλα παιδιά ούτε να τρέχει ανέμελα στα λιβάδια και να θαυμάζει τις όμορφες πεταλούδες. Μα πιο πολύ απ’ όλα τής έλειπαν οι αγαπημένες της ροζ πεταλούδες.

Κάθε μέρα σκεφτόταν πώς θα γίνει να έχει μια τουλάχιστον μικρή πεταλούδα μέσα στο δωμάτιό της, για να τη βλέπει και να της χαμογελά.

Οι μέρες περνούσαν και η όμορφη νεράιδα της κοιλάδας, που ήξερε το κοριτσάκι πάντα χαρούμενο, ανησύχησε γιατί δεν το έβλεπε και έφτασε περίεργη μέχρι το παράθυρό του. Εκεί διάβασε τη σκέψη του μικρού κοριτσιού και συγκινήθηκε.

Την άλλη μέρα η νεράιδα, περνώντας από το λιβάδι, φώναξε όλες τις πεταλούδες και συζήτησαν με ενδιαφέρον για τη μικρή Αζαλέα. Όλες οι πεταλούδες θέλησαν να τη βοηθήσουν, μα πιο πολύ οι όμορφες ροζ πεταλούδες. Αυτές αποφάσισαν να μεταμορφωθούν σε όμορφα ροζ λουλούδια για να της κρατούν συντροφιά.

Έτσι, λοιπόν, μια νύχτα η καλή νεράιδα και οι ροζ πεταλούδες μπήκαν στο δωμάτιο της Αζαλέας. Τότε η νεράιδα, με μια κίνηση στο μαγικό της ραβδί, μεταμόρφωσε τις ροζ πεταλούδες σ’ ένα δροσερό μπουκέτα με λουλούδια. Τα λουλούδια αυτά πήραν το όνομα της μικρής Αζαλέας και με την ομορφιά τους μας θυμίζουν την παλιά αυτή ιστορία.

ΘΑΛΕΙΑ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ-ΜΠΑΟΥ, ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕΖΟΝΕ-ΠΡΙΝΤΣΙΟΥ, Δεκαπέντε κλωστές δεμένες, εκδόσεις Πατάκη.

Η Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει ένα κείμενο παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθι ή ποίημα), διήγημα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Βερονίκη Δαμιανίδου.


Η Βερονίκη Δαμιανίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τους Δ.Μυταρά και Ζ.Αρβανίτη καθώς και Ψηφιδωτό κα Διδακτική της Τέχνης με τους Α.Κ. Δανασσή –Αφεντάκη και Τ.Σάλλα-Δοκουμετζίδη. Επίσης Σκηνογραφία και Ενδυματολογία, στο Κέντρο Σπουδών Λαϊκού θεάτρου.

Δίδαξε εικαστικά επί σειρά ετών στο Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας.

Συμμετείχε στο διευρωπαϊκό πρόγραμμα <<Socrates-Grundtvig>> ως δασκάλα εικαστικών.
Έχει διδάξει εικαστικά και ψηφιδωτό στα τμήματα ενηλίκων, των εργαστηρίων ‘Ash in Art’ και ‘Το Σπίρτο’.

Έχει συστήσει και ολοκληρώσει  εκπαιδευτικά προγράμματα για το  Μουσείο Ηρακλειδών, καθώς επίσης και για την Κοργιαλλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου.

Έχει συνεργαστεί εθελοντικά με ιδρύματα που αφορούν την ψυχική υγεία  όπως η Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. και με τον μη κερδοσκοπικό φορέα «Κλίμακα». 

Έχει εργαστεί ως δασκάλα εικαστικών στο Κ.Α.Μ.Ε.Α. Χαλκίδας-Κέντρο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Έχει φτιάξει παραμύθια εκπαιδευτικά, καθώς και εικονογραφήσεις για τις εκδόσεις Ιωλκός.

Πραγματοποίησε τρεις ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί:

‘Χρυσόθεμις’ και ‘ArtΠρίσμα’ καθώς και στο Saristra Festival-Κεφαλονιά.

Συμμετείχε στις εξής ομαδικές: ‘1η Δεκεμβρίου και κάθε ημέρα…’, ‘9ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών’, στην έκθεση αποφοίτων του Α’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής «23Κ+Κ», στην έκθεση των αποφοίτων της ΑΣΚΤ, στην ομαδική καλλιτεχνών της γκαλερί ‘Χρυσόθεμις’, στην ομαδική των δασκάλων του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας, στην ομαδική « Οι εν Καλλιθέα καλλιτέχνες» της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας, στην ομαδική καλλιτεχνών της γκαλερί ‘ArtΠρίσμα’, στην ομαδική καλλιτεχνών στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στο Μόντρεαλ -Καναδά, στο Φεστιβάλ Εικαστικών στη Λαμία και στην έκθεση εικαστικών και καλλιγραφίας στην Okayama- Ιαπωνίας  και στην γκαλερί  ΄Ηώς’  στην Αθήνα.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;