Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Όσα φέρνει η ώρα στης ποίησης τη χώρα



«Όσα φέρνει η ώρα στης ποίησης τη χώρα», Θεοφάνης Θεοφάνους
Εικονογράφηση: Νίκος Πολυχρονόπουλος
ΙSBN: 978-960-9585-69-9
σελ.: 56
σχήμα: 14x20,5 cm
τιμή: 8,33€ με ΦΠΑ
Τιμή εκδότη (-10%): 7,50€ με ΦΠΑ
Κυκλοφορεί από την Άνεμος Εκδοτική

Αν είσαι παιδί, αυτή η ποιητική συλλογή θα σε οδηγήσει σε έναν ολότελα φανταστικό κόσμο. Θα σε κάνει να γελάσεις, να ονειρευτείς, να ταξιδέψεις, να ζήσεις μια μεγάλη περιπέτεια. Mπορείς ακόμα να δώσεις χρώμα στα σκίτσα και γιατί όχι, να γράψεις το δικό σου ποίημα!

Αν είσαι γονιός, το παρόν βιβλίο θα σε φέρει πιο κοντά σε μια αγαπημένη συνήθεια. Μια γλυκιά καληνύχτα, από αυτές που γαληνεύουν μικρούς και μεγάλους, κλείνουν τα βλέφαρα μαγικά, δημιουργούν ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς.

Αν είσαι εκπαιδευτικός, έχεις στα χέρια σου ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς. Κάθε τίτλος αποτελεί μια αφορμή για συζήτηση και δραστηριότητες. Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται η ενότητα: «Μια ιδέα για σχολική γιορτή», ένα χαρούμενο πανηγύρι της σχολικής τάξης.

Η καλή παιδική ποίηση οφείλει να έχει μέτρο, ρυθμό, ρίμα, μελωδικότητα, εικονοπλασίες, θεατρικότητα. Η παρούσα συλλογή δεν στοχεύει, όμως, μόνο σ’ αυτό. Η παιδική ποίηση πρέπει να προχωρήσει σε άλλο επίπεδο: να χαλαρώσει τα δεσμά της, να γίνει πιο ευσύνοπτη, πιο εύθυμη, να ανανεώσει τη θεματολογία της, να σε ωθήσει να πιάσεις χαρτί και μολύβι.

Αν έστω και ένα ποίημα κάνει κάποιον να σκιρτήσει, θα είμαστε ικανοποιημένοι που πετύχαμε τον αρχικό μας σκοπό.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

1.
«Ένα πολύ όμορφο βιβλίο από την ΑΝΕΜΟΣ Εκδοτική είναι το «Όσα φέρνει η ώρα στης ποίησης τη χώρα» του Θεοφάνη Θεοφάνους. Γεμάτο ποίηση για μικρά και όχι μόνο παιδιά, ταξιδεύει τους αναγνώστες του στο μαγικό κόσμο του μέτρου και της ρίμας. Τα ποιήματα συνοδεύονται από σκίτσα ασπρόμαυρα, τα οποία ο συγγραφέας προτρέπει να γεμίσουν με χρώμα! Συνολικά, πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη έκδοση, με τα ποιήματα να έχουν ρυθμό και μελωδικότητα κάνοντας την ανάγνωση πολύ ευχάριστη.

Το βιβλίο αυτό όμως, πέρα από παιδικό κοινό στο οποίο απευθύνεται, θα μπορούσαμε με βεβαιότητα να πούμε πως ενδεχομένως αξίζει να το μελετήσουν όχι μόνο οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί και να αντλήσουν ιδέες για σχολικές δραστηριότητες…»

Κώστας Θερμογιάννης

Περισσότερα εδώ:

2.
«Η έκδοση και μόνο ενός βιβλίου ποίησης για παιδιά κέντρισε το ενδιαφέρον μου, καθώς είναι γνωστό ότι η επιφυλακτικότητα για να μην πω άρνηση των εκδοτών για την έκδοση ποιητικών συλλογών είναι γνωστή και αποκαρδιωτική. Το ξεφύλλισμα και η πρώτη ανάγνωση της συλλογής του κ. Θεοφάνους μού επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη. Στίχοι που ακολουθούν τη σίγουρη μέθοδο της ομοιοκαταληξίας, που δε στερούν σε τίποτα τη φρεσκάδα και το κλίμα παιδικότητας. Αν και συχνά δεν ακολουθείται το μέτρο, οι στίχοι χαρακτηρίζονται από μουσικότητα και εικονοπλασία. Η συλλογή είναι χωρισμένη σε 5 θεματικές ενότητες. "Ο σκανταλιάρης λαγός", "Το πρωτοσέλιδο", "Ευχή βροχερή" είναι στίχοι που ξεχωρίζουν. Το εξώφυλλο του βιβλίου γεμάτο χρώμα και κίνηση, δημιουργεί ευοίωνο αποτέλεσμα. Εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο και συγχαρητήρια στον κ. Θεοφάνους για το πείσμα του να επενδύσει στην παιδική ποίηση, παρόλες τις αντίξοες εκδοτικές συνθήκες.»

Τασούλα Τσιλιμένη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-συγγραφέας

3.
«Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εξοικειωθούν τα παιδιά με τα ποιήματα από πολύ μικρή ηλικία. Η ποικιλία και η θεματολογία βοηθούν τους μικρούς αναγνώστες να γίνουν πιο ενεργοί κι ίσως να γράψουν και τα δικά τους ποιήματα με αφορμή τα όσα μαθαίνουν ή όσα τους συμβαίνουν. Το βιβλίο περιέχει δραστηριότητες και έχει ενδιαφέρουσες ιδέες για μια σχολική γιορτή…»

Κώστας Στοφόρος


4.
«Θεωρώ ότι είναι πάντα πολύ δύσκολο να παρουσιάσεις ποίηση, πόσω μάλλον παιδική, αλλά ο Θεοφάνης Θεοφάνους το κάνει εύκολο με «Όσα φέρνει η ώρα στης ποίησης τη χώρα»!

Κι αλήθεια, γίνεται λυρικός, παιχνιδιάρης, αγγίζοντας Χριστούγεννα, φύση, τον Αίσωπο κι ό,τι αγαπήσαμε ως παιδιά σε τούτη τη χώρα και σε προσκαλεί να γράψεις, να σκαρώσεις ποίηση και να παίξεις μαζί του!

Ορμώμενος από το καλλιτεχνικό του back ground αλλά και με βαθιά αγάπη για τα παιδιά, σαν χριστουγεννιάτικο ξωτικό σε παρασύρει να παίξεις και να ονειρευτείς!

25 ποιήματα και μια  καταπληκτική πρόταση για θεατρική παράσταση (εγώ θα το σκάρωνα και στο σπίτι) φτιάχνουν ένα μαγικό καλειδοσκόπιο που φωτίζει ιδανικά τα Χριστούγεννα των παιδιών μας και μας μεταμορφώνουν κι εμάς ξανά σε παιδιά!

Y.Γ.: Ένα καλό βιβλίο είναι σαν την χρυσόσκονη στις μπάλες, είναι η άχνη ζάχαρη του γλυκού και το άρωμα κανέλας και συντροφεύει μοναδικά μικρούς και  μεγάλους!»

Εύα Χαραλαμποπούλου


5.
«…Μια πρόταση διαφορετική, εναλλακτική, με ποιητικό ύφος και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που αποτελεί μια αναγνωστική εμπειρία ξεχωριστή.

Μέσα από 25 διαφορετικά ποιήματα, οι μικροί μας φίλοι καλούνται να εξερευνήσουν τον κόσμο -και γιατί όχι, τον εαυτό τους-, ν' ανακαλύψουν νέες αλήθειες, να γελάσουν, να βιώσουν περιπετειώδεις στιγμές και τελικά, να περάσουν καλά μέσω της γνώσης. Παράλληλα, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό βοήθημα για εκπαιδευτικούς, προσφέροντάς τους εναλλακτικές ιδέες δραστηριοτήτων οι οποίες μπορούν ν' αξιοποιηθούν κατά την εκπαιδευτική διαδικασία -και κατ' επέκτασιν, μέσα στην σχολική αίθουσα- αλλά και έξω απ' αυτήν. Μάλιστα, εκτός των κειμένων, στην έκδοση αυτή συμπεριλαμβάνεται και μια ολόκληρη ενότητα που αν κανείς ακολουθήσει τα βήματά της, μπορεί να στήσει μια ολόκληρη σχολική γιορτή, χωρίς καν να προσπαθήσει ιδιαίτερα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει καλή διάθεση και πρόθεση, αλλά και ν' ακολουθήσει τα γεμάτα φαντασία χνάρια του συγγραφέα. Διαβάστε το, λοιπόν, και ζήστε μια νέα εμπειρία, αντλήστε ιδέες, και γιατί όχι, χαρίστε το σε άτομα ξεχωριστά για εσάς που τ' αγαπάτε και θέλετε να τους προσφέρετε…»

Περισσότερα εδώ:


6.
Κριτική της Τζένης Κουκίδου



7.
«Όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο του Θεοφάνη Θεοφάνους, με τίτλο Όσα φέρνει η ώρα στης ποίησης τη χώρα, το πανηγύρισα. Επιτέλους, κάποια εκδοτική πόρτα άνοιξε για την Παιδική Ποίηση. Είναι πραγματικά σπάνιο γεγονός στις μέρες μας, λες και η Παιδική Ποίηση δεν αποτελεί κομμάτι του κορμού της Παιδικής Λογοτεχνίας, λες και το παιδικό ποίημα δεν είναι αγαπημένη μορφή λόγου με την οποία ανοίξαμε τα μάτια στον κόσμο. Είναι ένα ευπαρουσίαστο βιβλίο, με ανάλογη εικονογράφηση του Νίκου Πολυχρονόπουλου, από τις εκδόσεις Άνεμος. Περιέχει μία συλλογή με είκοσι πέντε καλογραμμένα ποιήματα, χωρισμένα σε πέντε ενότητες. Ο δημιουργός τους γνωρίζει τις ανάγκες του παιδιού, αφουγκράζεται τις επιθυμίες του και τις μεταφέρει στους στίχους του φυσικά και αβίαστα. Ξέρει να ξυπνάει τα ενδιαφέροντα του παιδιού και προσφέρει απόλαυση μέσα από γλώσσα καλοδουλεμένη, όπου η φαντασία, το χιούμορ, η ευαισθησία, η αισιοδοξία είναι διάχυτα. Δεν χρησιμοποιεί στομφώδη λόγο, δεν φλυαρεί άσκοπα, ούτε παρασύρεται από συνηθισμένες διδαχές. Δεν επαναλαμβάνεται και δεν κουράζει. Ο στίχος του λιτός, απλός, ρέει άνετα, έχει ρυθμό και αρμονία. Τα θέματά του είναι καθημερινά, η ματιά όμως του δημιουργού έχει πρωτοτυπία και πινελιά ανανέωσης στην επεξεργασία του στίχου. Ο Θεοφάνης Θεοφάνους, χωρίς να απομακρύνεται από το οικογενειακό, το σχολικό και το φυσικό περιβάλλον, καταφέρνει να δώσει το δικό του στίγμα, γράφοντας ελκυστική ποίηση για το παιδί, διότι πιστεύει στην αξία της, τη θεωρεί αναγκαία - αγωνιά και αγωνίζεται για την πορεία της. Τελικά καταφέρνει να προσφέρει ένα βιβλίο, το οποίο θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι!»

Ελένη Χριστούλα-Πατελοδήμου-εκπαιδευτικός, συγγραφέας

8.
«Η ποίηση, λέει ο Θεοφάνης Θεοφάνους στην εισαγωγή του βιβλίου του, «είναι ένα μαγικό παιχνίδι λέξεων και εικόνων, που κρύβει μέσα της ήχους, μυρωδιές, μελωδίες» κι εγώ δεν έχω παρά να συμφωνήσω μαζί του!

Στο βιβλίο αυτό, χωρισμένο σε ενότητες βάσει μιας θεματικής κάθε φορά (για παράδειγμα «οι δικοί μου άνθρωποι», «ξέγνοιαστες στιγμές», «στοιχεία της φύσης»), υπάρχουν ποιήματα έμμετρα με ζωντανές περιγραφές και ήρωες, σαν να τους βλέπεις μπροστά σου. Τα θέματα αντλούνται από τη ζωή και ό,τι απασχολεί και ενδιαφέρει τα παιδιά. Ο τρόπος παρουσίασής τους είναι ευφάνταστος και με σεβασμό απέναντι σε αυτά, χωρίς όμως να είναι παιδιάστικος.

Εκτός από τις ζωντανές εικόνες και περιγραφές, το βιβλίο είναι γεμάτο συναισθήματα. Συναισθήματα όμορφα που αναδεικνύουν την επιθυμία για στιγμές χαράς και αγάπης. Σε μορφές, όπως οι γονείς και οι παππούδες, τα ποιήματα φέρνουν την εικόνα των ανθρώπων αντί για την υποχρέωση για ευγνωμοσύνη, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε: ο μπαμπάς σκαρφαλώνει σε κλαδιά για να ψαρέψει, ο παππούς παίζει φυσαρμόνικα στο δρόμο, η μαμά είναι μια μεγάλη αγκαλιά...

Από όλες τις θεματικές, οι οποίες είναι σφιχτές και πολύ καλά ορισμένες και δομημένες, με κέντρισε πολύ αυτή που αναφέρεται σε μύθους του Αισώπου. Μέσα σε ένα τετράστιχο παρουσιάζεται ο μύθος και σε ένα δίστιχο, όπου είναι τα λόγια του κάθε ζώου, εκφράζεται με χιουμοριστικό τρόπο το επιμύθιο.

Διδακτισμός δεν υπάρχει. Ούτε σε αυτή ούτε στις υπόλοιπες ενότητες. Και αυτό θεωρώ ότι είναι το δυνατό στοιχείο της συλλογής. Μέσα από τα ποιήματα, τα παιδιά ταυτόχρονα διασκεδάζουν και μαθαίνουν. Παίζουν, ακούν μουσική (μιας και υπάρχει ρυθμός σε κάθε ποίημα) και φαντάζονται – πλάθουν εικόνες με αφορμή κάθε ποιήμα.

Σπάνια βλέπω και διαβάζω συλλογές ποιημάτων για παιδιά που να με κερδίσουν. Το είδος είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ποιήματα παιδιάστικα που τελικά υποτιμούν τους αναγνώστες. Η συλλογή αυτή διέψευσε αυτές τις ανησυχίες μου και απέδειξε ότι υπάρχουν δημιουργοί όπου η γραφή τους δείχνει σεβασμό στα παιδιά και στο είδος.»

Μαριάννα Κουμαριανού

Περισσότερα στο : www.kosvoice.gr

9.
«Στη χώρα όπου όλα έχουν φωνή

Ο ποιητής Θεοφάνης Θεοφάνους δημιουργεί με πολλή αγάπη ένα όμορφο αλλά και χρηστικό βιβλίο με 25 ποιήματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που τους ανοίγει ένα δρόμο να ταξιδέψουν στη χώρα της ποίησης, «εκεί όπου όλα τα πλάσματα και η φύση έχουν φωνή, εκεί που τίποτα δε σωπαίνει». Με μέτρο, ρυθμό, ρίμα, εικόνες και θεατρικότητα, ώστε να είναι εύληπτα αλλά και «τραγουδιστά», τα ποιήματα μαζί με τα σκίτσα του εικονογράφου Νίκου Πολυχρονόπουλου, γίνονται παιχνίδι αλλά και ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς για τους εκπαιδευτικούς αφού κάθε τίτλος αποτελεί μια αφορμή για συζήτηση και δραστηριότητες ενώ στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται η ενότητα «Μια ιδέα για σχολική γιορτή».

Από όλες τις μορφές που μπορεί να πάρει η ποιητική δημιουργία, τα ποιήματα για τα παιδιά είναι κατά την εκτίμησή μου η πιο δύσκολη, ακριβώς λόγω του «κοινού» της. Ο Θεοφάνης Θεοφάνους με καλή ποιητική πένα αλλά και με την ιδιότητα του γονέα, τα καταφέρνει εξαιρετικά αντλώντας έμπνευση από τη φύση, την καθημερινότητα των παιδιών και τα αγαπημένα, κοντινά τους πρόσωπα αλλά και από τους μύθους του Αισώπου, που για μένα είναι η καλύτερη ποιητική ενότητα του βιβλίου. Κι αν πέρα από το παιχνίδι και τη χαρά που προσφέρει, το μικρό αυτό βιβλίο «γεννήσει» και μικρούς ποιητές -όπως ελπίζει ο δημιουργός του και παροτρύνει τα παιδιά να γράψουν το δικό τους ποίημα-, τότε όλοι όσοι υπηρετούμε και αγαπούμε την ποίηση θα είμαστε επίσης πολύ χαρούμενοι για την επιτυχία της προσπάθειάς του.

Γιατί τελικά τι άλλο είναι η ποίηση (για μικρούς και για μεγάλους) από «Ένα τρελούτσικο φεγγάρι» που είχε χέρια, είχε πόδια, είχε καρδιά και στα βιβλία σκορπούσε ξόρκια μαγικά;»

Αγγέλα Γαβρίλη


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;