Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Η γέννηση του Χριστού



Οι προφήτες είχαν μιλήσει για τον ερχομό του Μεσσία. Όταν έφτασε η ώρα αυτή, στον κόσμο κυριαρχούσαν οι Ρωμαίοι. Ο αυτοκράτορας Αύγουστος έδωσε διαταγή ν’ απογραφούν όλοι οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας του, ο καθένας στον τόπο καταγωγής του. Ήθελε να δει πόσο πληθυσμό είχε το κράτος του, για να εισπράττει και τους ανάλογους φόρους.

Ο Ιωσήφ και η Μαρία ξεκίνησαν από τη Ναζαρέτ για τη Βηθλεέμ, τον τόπο καταγωγής τους. Το ταξίδι ήταν μεγάλο και κουραστικό. Όταν έφθασαν, έψαξαν κάποιο μέρος για να μείνουν. Σε σπίτι ή σε πανδοχείο όμως δεν υπήρχε δωμάτιο διαθέσιμο. Το μόνο που μπόρεσαν να βρουν ήταν μια γωνιά σε μια σπηλιά που ήταν στάβλος. Εκεί η Παναγία γέννησε τον Yιό του Θεού, το Χριστό! Κι αφού δεν υπήρχε κρεβατάκι, τον έβαλε σε μια φάτνη να κοιμηθεί. Ο στάβλος γέμισε φως. Τα ζώα γύρω ζέσταιναν με την ανάσα τους το θείο βρέφος και του έκαναν συντροφιά.

Ένα αστέρι λαμπερό από ψηλά έδειχνε ότι είχε γίνει κάτι πολύ σπουδαίο. Ο ουρανός άνοιξε και άγγελοι άρχισαν να κατεβαίνουν προς τη γη ψάλλοντας στο θείο βρέφος:

«Δόξα έν υψίστοις Θεῴ καί έπί γἤς εἱρήνη έν ὰνθρώποις εὺδοκία»*. Βοσκοί, απλοί άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί γύρω, έτρεξαν να δουν και να προσκυνήσουν το νεογέννητο μωρό, όπως τους είπε ένας άγγελος.

Μάγοι** σοφοί από την Ανατολή, που είχαν οδηγό το φωτεινό αστέρι στον ουρανό, ταξίδεψαν για να προσκυνήσουν το βασιλιά του κόσμου. Αυτοί έφεραν για δώρα χρυσό, γιατί ήταν βασιλιάς, λιβάνι, γιατί ήταν Θεός και σμύρνα***, γιατί θα θυσιαζόταν για τους ανθρώπους.

Από το βιβλίο των θρησκευτικών της Γ’ Δημοτικού

* Δόξα έν υψίστοις Θεω καί έπί γής ειρήνη έν ανθρώποις ευδοκία: Δόξα στον ύψιστο Θεό, γιατί στη γη ήρθε ειρήνη και χαίρονται οι άνθρωποι για τη σωτηρίας τους.
** Μάγοι: Έτσι λέγονταν οι επιστήμονες εκείνης της εποχής που μελετούσαν τ' άστρα.
*** σμύρνα: Αρωματική ουσία που συνήθιζαν να τη χρησιμοποιούν στην περιποίηση των νεκρών.

Κάθε βδομάδα η νηπιαγωγός-συγγραφέας Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει κείμενα παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθια ή ποιήματα), διήγηματα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Θεώνη Αβραμοπούλου.


Η Θεώνη Αβραμοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. 

Σπουδάζει Εσωτερική Αρχιτεκτονική - Διακόσμηση. Έχει σπουδάσει Σχεδιασμό και Υλοποίηση ψηφιδωτού με δάσκαλο τον Αντώνη Καρακωνσταντάκη, καθώς και Σύγχρονες Βιολογικές Καλλιέργειες. 

Δραστηριοποιείται σε τομείς, που το ενδιαφέρον της γι’ αυτούς, απορρέει από την αγάπη της προς τον άνθρωπο. Το πιστεύω της είναι ότι “o εθελοντισμός είναι η προσφορά της καρδιάς, που δεν περιμένει αντάλλαγμα”.

Είναι μέλος της GREENPEACE.
Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;