Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Οι δώδεκα μήνες και το βαρέλι τους



Οι δώδεκα μήνες τον παλιό καιρό ήταν αδέρφια. Είχαν ένα βουτσάκι γεμάτο κρασί και είχε κείνο το βουτσάκι δώδεκα πίρους. Μια μέρα είπαν να μοιράσουνε το κρασί και να πάρει ο καθένας τον πίρο του. Οι πίροι ήταν ο ένας πάνω από τον άλλο.

Την ώρα που μοιράζανε, ο γερο-Μάρτης, πονηρός, είπε στους άλλους: «Αφήστε σ’ εμένα τον κάτω πίρο, γιατί είμαι γέροντας και δεν μπορώ ν’ ανέβω ψηλά».

Οι άλλοι δεν καταλάβανε την πονηριά του και τον αφήκανε. Μα ο καλός σου ο γερο-Μάρτης άνοιξε αμέσως τον πίρο του κι άρχισε να κουτσοπίνει μοναχός του, ενώ οι άλλοι φυλάγανε το μερτικό τους και δεν πίνανε.


Κάποτε όμως πήγανε κι οι άλλοι μήνες ν’ ανοίξουν ο καθένας τον πίρο του για να πιούνε. Ανοίγει ο ένας, τίποτα κρασί, ανοίγει ο άλλος, τίποτα. Όλοι ανοίξανε τους πίρους τους και κανενός δεν έβγαινε κρασί, αλλά του γερο-Μάρτη κάτι έβγαινε ακόμα. Τότε κι αυτοί οι κουτοί κατάλαβαν πως τους εγέλασε ο γέρος και τους ήπιε το κρασί και τον πιάσανε το φίλο και του τράβηξαν ένα ξύλο, που είπε αμάν.

Από τότε λοιπόν ο Μάρτης, όταν θυμάται τη δουλειά που σκάρωσε στ’ αδέρφια του, που τους ήπιε δηλαδή το κρασί, γελάει, κι ο καιρό ξαστερώνει. Όταν όμως θυμάται και το ξύλο που ‘φαγε, κλαίει, και τότες είναι που βρέχει.


ΛΑΪΚΟ

Η Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει κείμενα παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθια ή ποιήματα), διηγήματα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Αγγελική Ιωακειμίδου.


Το όνομά μου είναι Αγγελική Ιωακειμίδου. Είμαι φοιτήτρια στη σχολή Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, προς το τέλος των σπουδών και ασχολούμαι με τη ζωγραφική, την εικονογράφηση και το κινούμενο σχέδιο.
Ολοκλήρωσα το δίμηνο πρόγραμμα κλασσικού σχεδίου στο Animation Workshop της Δανίας το φθινόπωρο του 2016.
Πήρα μέρος στην Art Αθήνα του 2016, καθώς και σε μια έκθεση ζωγραφικής στην Κέρκυρα, στον χώρο Corfu Gallery, ανάμεσα σε άλλους 9 συμφοιτητές. Η έκθεση έφερε το όνομα «Απίθανες Πιθανότητες» και μαζί με μια άλλη συμφοιτήτρια δημιουργήσαμε την αφίσα της έκθεσης.

Προσωπική Σελίδα : 


instagram:


Δείγματα δουλειάς animation : 


https://www.youtube.com/watch?v=JDZ7v_Q3EvU

Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;