Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Μοίρες: θεότητες του πεπρωμένου



Οι τρεις Μοίρες, γνωστές ως Parcae στους Ρωμαίους, ήταν κόρες του Δία, βασιλιά των θεών, και της Νύχτας ή της Θέμιδας, θεάς της δικαιοσύνης, του νόμου και της τάξης.

Οι Μοίρες καθόριζαν τη χρονική διάρκεια της ζωής κάθε ανθρώπου και παριστάνονταν να γνέθουν, να μετρούν και να κόβουν την κλωστή της ζωής. Τα ονόματά τους αντικατοπτρίζουν τα καθήκοντα της καθεμιάς: η Κλωθώ κλώθει το νήμα της ζωής, η Λάχεση ορίζει τι θα «λάχει» καθενός και η Άτροπος αναπόφευκτα κόβει το νήμα. Οι αποφάσεις τους για τις ζωές των θνητών ήταν σχεδόν πάντα αμετάκλητες και τις σέβονταν ακόμα και οι άλλοι θεοί.

MARCUS LODWICK,
Οδηγός για τους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής, εκδόσεις Κοχλίας


Κάθε βδομάδα η Γιώτα Κοτσαύτη επιλέγει ένα κείμενο παιδικής λογοτεχνίας (παραμύθι ή ποίημα), διήγημα ή αποσπάσματα από βιβλία αγαπημένων λογοτεχνών.

Ένας εικονογράφος ή ζωγράφος καλείται να κάνει μία εικόνα με βάση το κείμενο που θα αναλάβει.

Περιμένουμε τις εικόνες, τις προτάσεις, αλλά και τις ιστορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση yotakotsafti1@yahoo.gr
Την εικόνα έκανε η Παρασκευή Χρόνη.


Ονομάζομαι Παρασκευή Χρόνη. Φοίτησα στο τμήμα Φιλολογίας, καθώς αγαπώ τη λογοτεχνία και είμαι απόφοιτη του ΠΜΣ: «Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός και Διδασκαλία».  Παράλληλα, ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τη μουσική. Τα τελευταία χρόνια δοκιμάζω χρώματα, υλικά, τεχνικές, μουσικά όργανα και λέξεις. Έτσι, καταλήγω συνήθως να τα μπερδεύω σε διάφορες δοσολογίες. Επαγγελματικά ασχολούμαι με τη διδασκαλία και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών.  Στους τομείς  αυτούς με ενδιαφέρει κυρίως η παραγωγή παιδαγωγικού υλικού, η ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών μέσω της βιωματικής μάθησης και η ενίσχυση της δημιουργικότητάς τους μέσω της τέχνης, καθώς πιστεύω ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να μας κάνει πιο ανθρώπινους!

Με αγάπη από τη Φλώρινα,
Γιώτα Κοτσαύτη.

Η σελίδα του «Ένα κείμενο, μία εικόνα» στο facebook:


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Για πες μας, πώς σου φάνηκε;